|
Чорна гімалайська сіль — природна вулканічна кам'яна сіль, що утворюється в період формування Гімалайських гір і висихання стародавніх морів 250 мільйонів років тому. Процес цей супроводжується вулканічною активністю, залижі солі змішувалися з магмою, набуваючи свого унікального мінерального складу та кольору.
Чорну гімалайську сіль можна назватищиною рожевої гімалайської солі. У них загальна природа та історія виникнення, і докладно про неї можна почитати в нашій рії про гімалайську рожеву сіль.
Однак, рожева та чорна сіль добуваються в різних родовищах і мають дещо чудовий хімічний склад і властивості. Чорна сіль видобувається в індійських Гімалаях, у родовищі, іменуваному Кала Намак, і саме під цією назвою на санскриті вона і фігурує в Індії. Ще в Індії вживається назва цієї солі на хінді санчал.
Великі кристали та шматки солі мають буро-чорний колір. Мелена ж сіль на вигляд брудно-рожевого кольору, під час намокання темніє. Водночас кристали рожевої гімалайської солі мають саме рожевий колір, а в меленому вигляді рожева сіль стає майже білою, з легким кремовим рожевим відтінком. Відмітна риса чорної солі — насиченість сірководню, що надає їй яскраво-виразний яєчний запах.
Однак попри ці відмінності чорну та рожеву сіль часто плутають, а то й видають у магазинах за один і той самий продукт.
Хімічний склад гімалайської чорної солі.
Вважається, що чорна сіль калу намак містить 74 натуральні мінеральні з'єднання. Основними компонентами чорної солі є хлорид натрію з домішкою сульфіду заліза, магнію та сірководню, що надає їй характерного кольору та запаху. Крім цих речовин, чорна сіль збагачена кальцієм, калієм, цинком, міддю, фтором, йодом, селеном та іншими мікроелементами.
У чорній солі набагато нижчий вміст NaCl (хлориду натрію), ніж у кухонній солі. Завдяки чому чорна сіль не затримує воду в організмі та не викликає відкладення солей у суглобах.
Кулінарні властивості та застосування чорної солі.
Чорну сіль можна використовувати так само, як і звичайну кухонну сіль, додаючи її в усі солоні страви. Однак якщо вас бентежить яєчний запах солі, то можна обмежитися використанням чорної солі в гарячих стравах. Під час термооброблення та змішування із запахами інших продуктів у гарячій страві, смак і запах чорної солі розчиняється, роблячи смак їжі більш насиченим. Водночас неприємна специфіка аромату чорної солі вже не відчувається.
А для салатів можна використовувати рожеву гімалайську сіль, яка не має сірководоного запаху, але водночас також має багатий мікроелементи склад.
Медичні властивості чорної гімалайської солі.
Чорна гімалайська сіль, як і трояндова сіль, повністю біологічно сприйнятлива організмом і добре засвоюється, не викликаючи тих побічних явищ, які викликає кухонна сіль. Вона не затримує воду, не відкладається в суглобах і не збільшує вмісту натрію в крові.
Чорна сіль особливо рекомендується тим, хто страждає на набряклість, серцево-больну та людей із високим кров'яним тиском.
Головна властивість чорної солі в тому, що вона покращує травлення й апетит, підсилює перистальтику кишківника, позбавляє здуття й газоутворення й діє як легке проносне, позбавляючи закрепів.
До того ж чорна сіль сприяє зняттю головного болю, покращує зір, має антисептичну дію. Розчин чорної солі застосовують як блювотний засіб у разі важких отруєнь. У практиці йоги розчином чорної солі промивають ніс. У разі ангіни та запалення горла його застосовують для полоскання.
В Індії чорна сіль вважається аювердичним препаратом і входить до домашньої аптечки.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Пакистан |
- Ціна: 1 240 ₴/упаковка
- Спосіб упаковки: Паковання по 1 кг.