Перець довгий (Piper longum)
Застосування
Зараз довгий перець є дуже рідкісним компонентом у європейській кулінарії, але, як і раніше, використовується в Індії, у деяких традиційних сумішах прянощів у Північній Африці, в індонезійській та Малазійській кухні.
Довгий перець одночасно більш солодкий і пекучий, ніж чорний перець.
Можливе, довгий перець був відомий 3547 і греком навіть раніше, ніж справжній чорний перець. Він високо цінувався в Римській імперії — утричі вищий від чорного. З його смаком — пекучим і солодким одночасно, він чудово поєднувався з римської кухні, особливо коханої такі смакові поєднання. У середні повіки довгий перець використовувався поряд з іншими типами перцю. Цей перець, наприклад, згадувалося в середньовічній кулінарній книзі 15 століття Le Meneger de Pari. Сьогодні довгий перець у Європі майже не відомий і важкодоступний. Т.к. довгий перець пекучіший, ніж чорний, його потрібно використовувати з обережністю, інакше ви отримаєте пожежу в роті. В Індії головне застосування довгого перцю — маринади для м'яса. Цікаво, що довгий перець популярний у деяких галузях північної Африки, куди він був завішений арабами. Іноді він трапляється в сумішах прянощів Марокко ras el hanout, де довгий перець зазвичай додають у м'ясні тушковані страви — таджини, разом із чорним перцем, мускатним горіхом, гвоздиком і куркумою. Використання прянощів в Ефіопії й Ерітріте схоже на Індії. Наприклад, класична ефіопська суміш бerebebere скидається на індійські олії, не тільки в інгредієнтах, а й у приготуванні. Це по-справжньому гостра суміш і традиційно використовується до м'яса. Вона робиться з обсмажених до потемніння сухих чилі, і добавок довгого та чорного перцю, імбиру, насіння коріандру, шамбали та трохи ажгону. Солодкі тони, характерні для кухні арабського регіону досягаються корицею, кардамоном, гвоздиком і навіть запашним перцем. Після декількох хвилин сухого обсмажування всі спеції подрібнюються разом. Оскільки в його ароматі немає терпени, довгий перець не може бути замінений просто чорним перцем (можна спробувати взяти білий перець у суміші з невеликою кількістю мускатного кольору). Його солодко-пекучий смак добре поєднується з гострими добавками до сирів у фондю або винним соусам.
Піппалі — сушені стручки, смак солодкий і гострий, вир'я — гарячий, випак — солодкий. Пригнічує гнилісну мікрофлору кишківника, стимулятор травних залоз, усуває нетравлення, метеоризм, закрепи, поганий апетит, видаляє надлишки слизу з організму, нормалізує функцію шлунка та селезінки, усуває застої в печінці та дихальної системе. Зовнішньо застосовується у разі шкірних хвороб. Входить до складу препарату Трикату.
Походження та характеристика
Перець довгий (лат. Piper longum), також іменується індонезійським довгим перцем — тропічна рослина, її плоди — пряність, а також спеції, які виготовляють із двох видів роду Перець: Piper longum і Piper officinarum. Інші різновиди довгого перцю, Piper retrofractum, відбуваються з Яви.
Цей тип перцю практично не відомий у наших широтах, хоча має досить широкий спектр застосування в медицині Сходу. Його застосовують у фіторецептурах як "рослин-провідник" для лікування захворювань шлунка.
Піплі завдяки вмісту піперину та піперлонгуміну має сильну антисептичну дію, пригнічуючи насамперед активність Heliko bacteria і грибів роду Candida. Крім того, рослина є непоганим тоніком органів шлунково-кишкового тракту. Воно підвищує апетит, секрецію шлунка та підшлункової залози, усуває застій жовчі та нудоту (дія сельватину, ситостероїдів і метилпіперину). Піппалі також відомий як тонік для мозку та статевої системи. У плодах цієї рослини виявлені біофлавоноїди та різні мікроелементи.
Довгий перець — висушені дрібні (розміром із макове зерно) чорні плоди ліани Piper longum. Його батьківщиною вважають Індія, Непал та Індонезію. Втім, Європейці знають довгий перець досить давно: ще в римлян і Афін він мав репутацію афродизіаку, а тому й стоїв удвічі дорожчи від чорного перцю. Свого часу Європейські намагалися підкупити мішеком довгого перцю короля містговарів Аларіха, щоб запобігти розгрому Риму. Взята виявилася марною: підступний Аляріх спочатку взяв перець, а потім і Рим.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Угорщина |
- Ціна: 4 660 ₴/упаковка
- Спосіб упаковки: Паковання 1кг