Аніс звичайний: опис
Аніс — це однорічна рослина, яка досягає 50 см заввишки. Стебель у верхній частині рослини гілкиться. Суцвіття некрупні — 7-15-променеві парасольки, частіше з одним кроющим листом. Квітки білі та дрібні. Парасольки, на яких кріпляться квітки, мають кілька листочків обгортки. Плод — зеленувато-сіра яйцеподібна двосім'янка. Квітає аніс у червні-іолі, плодоносить рослину у 112 і вересні. Необхідно уважно вивчити, що за рослина перед вами, позаяк її легко сплутати з отруйними рослинами.
Аніс — це рослина, батьківщиною якої вважається Ліван, вона відома з давніх років. Стародавні воїни використовували насіння анісу для оздоровлення всього організму, а ще й у їжу, посипаючи хліб цим насінням. їжте писав, що аніс чудово освіжає подих, а головне, омолоджує організм. Втеча анісу прив'язувати вголов'я ліжок для очищення повітря та позбавлення кошмарів.
Заготівка анісу
Заготувати цю корисну траву дуже просто. Аніс збирають у другій половині літа, коли дозріє більше половини плодів. Потрібно після дозрівання плодів зірвати їх, висушити на свіжому повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється.
Лікувальні властивості анісу звичайного
Дія анісу визначається вмістом у плодах рослини ефірної олії. Воно має протизапальні та спазмолітичні властивості. Рослина застосовують як відхаркувальний, знеболювальний, дезінфікувальний, потогінний і жарознижувальний засіб. Вона покращує секреторну функцію дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту, перистальтику кишківника, збуджує апетит, посилює дію антибіотиків, знімає депресію, полегшує головні боліусуває симптоми тахікардії, покращує роботу нирок, розчиняє камені в нирках, а також у сечовому міхурі та стимулює сексуальну активність. Запах анісової олії не переносять комахи, тому її використовують проти комарів, мух і клопів.
Застосування насіння анісу
Високо цінуються в усьому світі насіння анісу. Адже вони входять до складу лікарських зборів, які застосовують як проносні, потогінні та шлункові ліки. Цікаво, що насіння анісу використовують у парфумерній, лікеро-горілчаній та харчовій промисловості.
Рослина застосовується під час процесів запалення шлунково-кишкового тракту, у разі спазмів, метеоризму, закрепів. Ще відваром можна лікувати ларингіт, трахеїт, кашель, астму та пневмонію. Можна використовувати відвар як засіб для поліпшення травлення, у разі кишкових кровотеч, які можуть з'явитися після лікарського втручання. Особливо ефективний засіб у разі хворобливих менструацій і порушення циклу. Цей відвар застосовується і в профілактичних цілях. Він чудово покращує роботу підшлункової залози та печінки.
Відвар із насіння буде корисний молодим мамам, позаяк він може поліпшити лактацію, а в дітей можна використовувати його для розрідження мокротиння.
Якщо в відвар додати трохи меду, то вийде ефективний засіб від захрипності голосу. А коли додамо до відварювального білка, вийде засіб від опіків.
Рецепт відвару з насіння анісу
Рецепт відвару з медом: 1 столову ложку насіння потрібно залити 1 склянкою гарячої води, 15 хвилин кип'ятити, потім настояти 20 хвилин, потім процідити, а після додати 1 столову ложку меду та 1 столову ложку коньяку, розмішати.
Приймати відвар треба теплим, по 1 ложці 3-4 рази на день.
Чай з анісу
Чай із насіння анісу готується так: 1 чайну ложку насіння заливаємо склянкою окропу, настоюємо 10 хвилин, потім проціджуємо. П'є при кашлі,метеоризме, у разі проблем зі шлунком. Пити потрібно по 1 чашці кілька разів на день.
Лікування плодами анісу
Плоди рослини мають свіжий легкий аромат, їх часто використовують для ароматерапії. Також плоди додають у чай і лікарські засоби для ароматизації. Плоди анісу популярні й у хлібопекарному та кондитерському виробництвах, у кулінарії їх використовують у випічці. Часто додають у квашіння та соління, у приправи та в супи, у каші та солодкі страви, у компоти та фруктові салати.
У народній медицині плоди анісу вкрай популярні. Насті з плодів мають спазмолітичну, відхаркувальну, сечогінну властивості, трохи менш сильну сечогінну та протимікробну.
Застосовують плоди анісу під час лікування бронхітів, запалень легень, бронхіальної астми та трахеїтів. У гінекології засіб використовують для стимуляції родової діяльності. Є також спеціальні збірки, до яких входять плоди анісу, які збуджують апетит. Плоди анісу зменшують прояв метеоризму та болю в кишківнику, які пов'язані з прийманням проносних засобів, після приймання в хворих покращується травлення й нормалізується моторна та секреторна функція шлунка. Плоди анісу застосовують для лікування циститів, пієлонефритів.
Рецепти з плодів анісу
Настоянка анісу під час запаху з рота
2 чайні ложки сухих плодів потрібно залити склянкою окропу, настоювати 1 годину. Полоскати рот і горло по третини склянки кілька разів на день за 30 хвилин до їди.
Настоянка анісу для загального зміцнення здоров'яя
З плодів анісу можна приготувати й настоянку. 40 г плодів настоюють у склянці горілки 7-10 днів. Приймати засіб необхідно по 20-25 крапель 3 рази на день.
Плоди анісу істотно покращують функції шкіри. Для цього потрібно 1 чайну ложку плодів залити 0,5 літра окропу, настояти 1 годину та процідити. Треба приймати 4 рази на день по півстакану.
Протипоказання до застосування
Іноді рослина може викликати шкірну алергію. Не можна застосовувати аніс під час вагітності, також не треба пити відвар з анісу у разі хронічних захворювань травного тракту, у разі виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Якщо пацієнт раніше не лікувався цим засобом, то застосування варто починати з невеликих доз. Якщо ліки переносяться легко (не буде нудоти, головного болю та ін.), то наступного дня можна використовувати робоче дозування.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Угорщина |
- Ціна: 990 ₴/упаковка
- Спосіб упаковки: Паковання 0,5 кг