Харчові барвники натуральні водорозчинні (рідкі та порошкоподібні)
Однією з причин, яка змушує купити людини той чи інший товар - це його колір.
Колір продукту - це перше, що бачить покупець.
В процесі виробництва і зберігання продуктів харчування, багато з них втрачають свій природний колір. У таких випадках ефективно додавати харчові барвники.
Харчові барвники використовуються для фарбування продуктів, щоб зробити їх більш привабливими, а також при виготовленні безбарвних продуктів (безалкогольних напоїв, морозива, кондитерських виробів) для додання їм необхідної забарвлення.
Існують натуральні і штучні барвники. Вони бувають у вигляді порошку, гранульованому і рідкому вигляді. Також існують водорозчинні та жиророзчинні форми.
Натуральні (природні) харчові барвники – це природні пігменти, отримані з рослинної і тваринної сировини, з різних фруктів, ягід, овочів. Вони являють собою суміш каротиноїдів, антоціанів, флавоноїдів, хлорофілів та інших натуральних компонентів рослин – вітамінів, органічних кислот, глікозидів, ароматичних речовин, мікроелементів. Крім фарбувальних пігментів, натуральні барвники містять смакові і ароматизуючі компоненти.
Натуральні барвники застосовуються людиною для фарбування харчових продуктів вже багато століть. В даний час їх використання регламентується технологічними інструкціями. Натуральні барвники широко застосовуються у виробництві напоїв, морозива, масложирової, молочної, рибної, м'ясної промисловості.